субота, 3 квітня 2021 р.

 Розділ 28

Служба переливання крові.
Історія переливання крові повертає нас в далекі часи коли 1667 року француз Жан Батіст Дені перелив кров від овечки до людини. Робилось це за допомогою звичайного пташиного пера замість голки та пузиря риб, як ємкість-шприц.Пізніше гострослови той період розвитку транфузіології характеризували: "Було три барани: один в якого брали кров, другий, якому її переливали й третій, який переливав". В 1818 році англієць Дж. Бланделл вперше перелив кров від чоловіка до дружини, яка помирала від крововтрати при пологах і була врятована. 1900 рік ввійшов в історію медицини, адже в цей час Карл Ландштейнер відкриває 3 групи крові, за що через 30 років отримав Нобелівську премію.
В 1907 році відкрили, що кров передається спадково, а згодом і що 1 група універсальна донорська, а 4 група універсальна, як для реципієнта ( тому кому переливають кров). В 1914 році відкрили антикоагулянт і це давало можливість заморожувати кров. В 30-ті роки 20-го століття відкрили резус-фактор (1940 рік) та відкрили, що кров складається з еритроцитів та плазми.
Червоний Хрест використовує чотирі види донорства: 1 Цільна кров, 2 Плазма, 3 Тромбоцити, 4 Подвійні еритроцити.
Найчастіше застосування крові: 1 Хірургічна патологія з крововтратою, 2 Хворі на анемію, 3 Пацієнтки з післяпологовою кровотечею, 4 Солдати, які потерпають від поранень та крововтрат.
Ще деякі факти про кров.
Кров містить 4 компоненти: еритроцити, тромбоцити, плазму та кріопреципітат. Одна доза донорської крові може врятувати 3 життя. Зараз здається 450- 470 мл крові без шкоди здоров"ю донора.
Донорство давно вийшло за межі вузько медичної проблеми, коли вирішувалось тільки питання про забезпечення кров"ю лікувальних установ, а стало й проблемою соціальною, яка відображає взаємовідношення між людьми й зачипає інтереси нашого суспільства.
На Шполянщині проблемами служби переливання крові опікувались представники хірургічної служби, адже хірургія найчастіше й найбільше використовувала донорську кров. На початку 60-х років минулого століття обов"язки організації та заготівлі крові покладались на хірурга Заїку Д.С.
Саме в той час під егідою Червоного Хреста організовано здійснювались виїзди на села де масово здійснювався забір донорської крові. До 1976 року служба існувала у вигляді пункту забору крові й відповідальними після Д.С. Заїки були, короткий час, - хірург Бабенко Ю. ?, а потім - Пустільнік М. І. ( до1971 року). В 60-ті роки служба знаходилась на першому поверсі терапевтичног відділення, а потім це санепідвідділення, що в районі цукрового заводу. На той час в ньому працювала Гончар Ніна ? Потім пункт забору крові перемістився в приміщення тер. відділення по вул . А. Таранця.
Роботу служби забезпечувала і медсестра Седик Любов ?.
З 1971 року по сумісництву очолював службу Сліньков О. А. Він же займався його устаткуванням та обживанням в новій лікарні (БАМі), де знаходиться й на сьогодні. З 1977 по 1983 роки, вже відділення переливання крові, очолював Іванов Анатолій Олексійович. Медсестрами працювали : Маєтна Н. П., Ланік О. П., Мандебура Т.І. Належний санітарний стан забезпечували: Старинець К. Ю., Кирченко М. В. Відділення визнавалось кращим в області й в нагороду отримало спецтранспорт (автобус та автомобіль). Водієм працював Зайцев А. ?
З 1983 року очолював службу переливання крові та був зав. відділенням Соколовський Василь Григорович, а потім Кабай Віктор Романович. З 2004 року по даний час завідує службою Іванова Любов Володимирівна. За ці роки у відділенні працювали медсестри: Вдовиця Л. Б., Каландирець М. Н., Зінченко О. С., Кускова А.Т., Вітренко Н. С. На даний час роботу відділення забезпечують Сторчак С. С. та Вдовиця Л. Б.
В звязку з російсько-українською війною актуальність донорства набула надзвичайної важливості. Ми є свідками, як в Дніпрі до обласної лікарні доставляли сотні поранених і все місто відгукувалось на допомогу й тисячі донорів здавали кров пораненим бійцям. Пам"ятаємо, що донорство - це тисячі врятованих життів, це поклик душі допомогти ближньому.
Дякую Івановій Л. В., яка допомогла в зборі інформації про службу.

Немає коментарів:

Дописати коментар