понеділок, 19 квітня 2021 р.

 Розділ 29

Судово- медична та патологоанатомічна служби.
Є в медицині галузі, які маловідомі людям, але по своїй важливості являються фундаментом клінічної медицини.
Це судово-медична експертиза та патологоанатомічна служба. Історія судово-медичної служби сягає ще у 448 рік до н.е. у Давній Рим. Відомий Кодекс Юстиніана (529- 534 р. до н.е.) засвідчує, що лікарі не є свідками у судовому процесі, а є суддями. Це є першою згадкою про важливість медичних знань під час розслідування злочинів.
У 1841 році М.І. Пирогов видав спеціальний атлас "Анатомічне зображення людського тіла, призначений для судових лікарів", а вже в 1942 році затверджений перший Устав судової медицини, який увійшов до 8 Зводу законів Російської імперії. Провідними вченими галузі судової медицини були В.М.Смолянінов, М.В. Попов, В.І. Прозоровський, О.П. Громов,, а в Україні М. С. Бокаріус, М. І. Райський, Ю. С. Сапожніков, А. Ф. Рубіжанський, І. О. Концевич, В. І. Кононенко, Ю. П. Шупік та багато інших.
Судово- медична експертиза є одним із доказів у судовому процесі, цивільному або кримінальному провадженні.Особливу вагу вона набирає при розслідуванні справ, пов"язаних зі злочинами проти життя та здоров"я громадян, коли тільки судово-медичний експерт, або експертна комісія може дати відповіді про причини смерті людини, ступінь тяжкості спричинених тілесних ушкоджень, наявність лікарських помилок та їх звязок з несприятливим наслідком лікування. Без судово-медичної експертизи неможливо вирішити питання про виявлення та притягнення до відповідальності лікарів за професійні помилки та порушення.
Судова медицина є найважливішим і найбільш відповідальним видом діяльності, який потребує з"ясування найрізноманітніших питань, пов"язаних як з травмою так і смертю людини. Нині обов"язковій судово- медичній експертизі підлягають
1) трупи людей з ознаками насильницької смерті ( дія тупих предметів, в тому числі транспортна травма, падіння з висоти, дія гострих предметів, вогнепальної зброї, асфіксії, дії крайніх температур, електричного струму, променевої енергії, низького і високого атмосферного тиску, отруєння тощо) або підозри на таку;
2)трупи людей, смерть яких настала поза місцем їх проживання;
3) трупи людей, особу яких не встановлено;
4)трупи людей віком до 60 років, які померли за місцем проживання, за відсутності диспансерного спостереження за хворим;
5) трупи іноземних громадян;
6) трупи новонароджених;
7) розчленовані трупи.
Вищою судово- медичною інстанцією в Україні є Державна установа "Головне бюро судово-медичноїекспертизи" МОЗ. Існіють і обласні бюро. Районні ( міжрайонні) відділення бюро організуються поза обласними центрами, де розташоване бюро.
Патологічна анатомія займає чильне місце у лікувально-діагностичній роботі лікарень.За своїми завданнями та змістом патанатомічна служба тісно пов"язана з клінікою. Усім лікарям у своїй практичній діяльності постійно приходиться стикатися з питаннями танатогенезу.
Патанатомічні бюро є закладами охорони здоров"я і підпорядковуються відповідному органу охорони здоров"я. У центральних районних лікарнях паталогоанатомічні відділення створюються з урахуванням забезпечення проведення всіх розтинів трупів померлих та дослідження всього біопсичного та операційного матеріалів.
Історія існування цих служб в районі переплетена й взаємопов"язана. Засновником і першим судекспертом та патанатомом був Скоблей Василь Іванович, який з 1979 по 1985 роки займав ці посади. Нажаль невиліковна хвороба забрала його в розквіті сил. В1985-1986 роках поєднував ці посади Різник Віктор Іванович.
З 1986 по 2015 роки судово-медичним експертом працював високопрофесійний лікар, в минулому травматолог, Олексій Флавіанович Варенко. Його кабінет і прийом вівся в приміщенні райпрокуратури, а розтини трупів відбувались в морзі райлікарні. Нині судово-медична експертиза надається Смілянським міжрайонним відділенням.
З 1986 по 1993 роки патанатомічну службу района очолював Володимир Юхимович Мартинюк.
З 1993 року очолює службу лікар-патологоанатом Анатолій Васильович Шпара, який багато зробив для розбудови та удосконалення служби. В1998 році на базі відділення була створена цитологічна служба, якою керувала та запроваджувала новітні методи дослідження Шпара Лілія Олександрівна. Зокрема, запроваджена скрінінг-діагностика шийки матки.Надзвичайно відповідальна та пунктуальна в роботі, переглянула тисячі мазків. Не мала права на помилку й ретельно та прискіпливо переглядала препарати, була авторитетом для колег. При найменшій підозрі, консультувалась з обласними спеціалістами, а ті поважали та цінували її за відповідальність та професіоналізм.
За майже 30 літню роботу А. В. Шпара завслужив шану та повагу від колег і авторитет ,як високого професіонала. Активно займається громадською діяльністю, обирався депутатом міської ради декількох скликань.Його знають, як відповідального, принципового та порядного медика.
Помічниками в судмедекспертів та патанатомів працювали: Бєздєтна Любов Анатоліївна - з 1979 по 2013 роки у судмедексперта. Лаборанти : Швець Петро Якович, Іванов Ігор Юрійович, Таран Лілія Олександрівна, Колісник Лілія Олексіївна.
Санітарками працювали: Запорожець Лідія Гнатівна, Скляр Ігор Михайлович, Третяк Віталій Васильович.
Дякую А.В. Шпарі за допомогу в зборі інформації про службу.Можливо хто має фото колишніх працівників служби, надішліть мені у приват.

Немає коментарів:

Дописати коментар