середа, 3 лютого 2021 р.

 Розділ 13 ХІРУРГІЯ

Довго вагався й не міг підступитись до мрії дитинства - хірургії, до надзвичайно важливої, складної й героїчної галузі медицини. Гадаю, буде доречним полинути в далеке минуле й згадати людей, які започатковували мистецтво хірургії, до всесвітньо відомих облич. Засновником, таки, був великий Микола Іванович Пирогов (13 .11. 1810- 23. 11. 1881р р ). .Видатний хірург, анатом, педагог .Попечитель Київського навчального округу ( 1858 - 1861 р р ).Докторську дисертацію захистив у 22 роки!!! в Дерпті ( нині Тарту ).
Скліфасовський Микола Васильович ( 1836 -1904 р р). Завідував хірургічною госпітальною клінікою Університету Святого Володимира ( унів. ім. Тараса Шевченка). Учень М. І. Пирогова.
Караваєв Володимир Афанасійович - один з організаторів медичного факультету Університету Святого Володимира.
Волкович Микола Маркіянович -хірург-лікар ,доктор медицини.
Амосов Микола Михайлович (6. 12. 1913 - 12. 12. 2007 рр) всесвітньо відомий хірург, вчений, педагог наших часів.
Спробуємо дізнатись хто ж рятував населення нашого краю, вразі виникнення хірургічних захворювань, від часів закінчення війни. В повоєнні роки хірургічну службу очолював Гурфімкель. На цьому, на жаль, до 1953 року інформації отримати не вдалось.
Гадаю, що вдіємо правильно ,якщо вважатимемо, що в другій половині 20-го століття ним став Павло Пилипович Лихолай, який в травні 1953 року зарахований ординатором хіруогічного відділення, а з серпня - завідуючим відділенням. З 1954 року приступив до роботи молодий талановитий хірург Дашківський Анатолій Васильович ,який до 1967 року багато зробив для надання хірургічної допомоги шполянам, (переведений гол. лікарем Золотоніської ЦРЛ ). Як ми вже знаємоб що з 1954 по 1957 роки П. П .Лихолай був головним лікарем, а потім знову повернувся до хірургічної діяльності й до 1972 року продовжував завідувати відділенням, яке постійно знаходилось по вул. Мар"янівській.
З 1957 по 1960 роки хірургом працював Кукурудза Юрій Петрович, який поступив до клінічної ординатури, захистив кандидатську дисертацію. Продовжив займатись хірургією та наукою й в 1984 році захистив докторську дисертацію, а з 1986 по 2006 рік очолював кафедру дитячої хірургії Вінницького медінституту ім. М. І. Пирогова. З 1960 по 1962 рік працював хірургом Харченко В. Г., який поступив в ординатуру до Дніпропетровського медінституту .Захистив кандидатську, а потім і докторську дисертації й з 1983 по 1996 роки завідував кафедрою загальної хірургії.
В 1961 році з Водянської дільничної лікарні перейшов до хірургічного відділення Дмитро Степанович Заїка ,який під керівництвом Лихолая П. П. та Дашківського розкрився як талановитий хірург та вмілий організатор й в 1972 році прийняв правління відділенням у свого вчителя - Лихолая П. П. Завідував відділенням до 1981 року, коли був призначений заступником головного лікаря з медичної частини. В1965 році лави хірургів поповнив Василь Устимович Юраш, який приїхав з Миколаївщини. З 1963 по 1970 роки працював хірургом і талановитий Чайкун Анатолій Прокопович ( зманили на Вінничину). Рівень хірургічної допомоги в зазначені часи, окрім всіх екстренних випадків, включав й резекції шлунку та холецистектомії. П. П. Лихолай навіть оперував на серці при ножовому пораненні.
В 1966 році хіругічні ряди поповнив Борис Федорович Войтович, який приїхав з Лебедина й все своє життя присвятив хірургії .З 1967 по 1968 рік працював анестезіологом та хірургом Шкарбан Павло Овсійович. Був забраний до армії, а в 1970 році переїхав до Києва ,захистив кандидатську дисертацію й працює в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О. О .Шалімова. З 1967 по 1970 роки працював хірургом Наконечний Леонід Леонтійович й був призначений головним лікарем залізничної лікарні. В1968 році приїхав до райлікарні хірург -уролог Михайло Іванович Пустільник, а згодом і хірург Володимир Юхимович Дідук, якого Пустільник переманив до урологічної служби. В 1970 році прийшли молоді хірурги Хонько Володимир Кузьмович та Сліньков Олександр Андрійович. В1972 році приступив до роботи травматолог Вишневський (ініціали, на жаль, не відомі), якого через рік забрали до армії. Повернувся до рідної Шполи й Шорубалко Іван Нікіфорович.
В 1974 році ряди хірургів поповнили молоді спеціалісти Гапонов Євгеній Вікторович та Доброслав Григорій Борисович ( останній працював до 1976 року), а також травматолог -Кочерженко Нона Кирилівна.
1976 рік з відкриттям нової лікарні, що по вул Амосова, (БАМ) приніс разючі зміни та реорганізацію й утвореня вузьких спеціалізацій та відділень. Від хірургії відокремились травматологія та урологія, утворивши самостійні відділення. Чисто хірургічних ліжок було 30 й очолював відділення Заїка Д. С.. В 1976 році після проходження інтернатури приїздить молодий хірург Нікорич Василь Серафимович (в 1981 році переїхав до Києва). З 1977 року з"являється в лікарні й дитячий хірург Дуженко Володимир Ананійович, який перейде незабаром на керівну роботу. В 1979 році приїхав після інтернатури молодий обдарований хірург Цапенко Олег Андрійович. В1980 році коло хірургів поповнив молодий хірург Капустянський Юрій Вікторович, який пізніше виїхав до Лівії.
В1981 році завідуючим призначили Володимира Кузьміча Хонька, який успішно керував відділенням до 2000 року й, на превеликий жаль, страшна та невиліковна хвороба забрала його передчасно. В1989 році після проходження інтернатури в м. Черкаси до хірургічних лав приєднався Погрібний Василь Анатолійович. Йому довелось змінити на посаді свого вчителя В. К. Хонька й керував службою до 2006 року. З 1989 по 2001 рік працював талановитий та досвідчений й авторитетний хірург Кабай Віктор Романович. Не без вини керівництва, змушений виїхати до м. Черкаси.
З 2004 по 2015 рік працював та з 2006 року й завідував відділенням також надзвичайно кваліфікований хірург Павлюк Анатолій Миколайович. З 2010 року працює й з 2016 року очолює хірургічну службу Голуб Юрій Вікторович, якому перепала доля бути й учасником сьогоднішньої війни, з 2015 по 2016 роки служити в медичній роті під Авдієвкою й надавати допомогу пораненим бійцям. З 2013 року після проходження інтернатури працює хірургом Осадчій Валерій Анатолійович. З 2018 по 2020 роки працював хірургом Чорний Ярослав Анатолійович. В 2020 році поповнив лави хірургів Осаула Святослав Віталійович.
Без надійних помічників медичних сестер не можливо уявити роботу хірургів. Зробимо спробу згадати їх і розраховую, що читачі підкажуть імена яких не назву. Операційний блок: Жук Степанида Степанівна, Полтавець Ніна Олексіївна, Шевченко Євгенія Степанівна, Бойко Людмила Василівна, Кролевець Алла Олександрівна, Ролдугіна Тетяна Дмитрівна, Яценюк Ірина Миколаївна, Шаркова Тетяна Валерівна, Шумило Таїса Юрівна, Менюк Ліна Анатоліївна, Сімерова Надія Олександрівна.
Медичні сестри хірургічного відділення: Підмогильна Г. М., Сухота О. М .,Сокуренко О. А., Матло Т. М., Фесенко Н. М., Голобор О. А., Лісовенко Н. І .,Шорубалко Л. В., Ковіка Л. М., Данілова Т. М., Царук Т. Ю., Ткаченко Л. Л., Франкевич А. І., Щутяк Н. О., Золотоверха І. М., Здоровець О. С.
Доземний уклін Юрашу Василю Устимовичу ,який надав величезний об"єм інформації про історію хірургічної служби та її людей.
Ви, Лариса Теліженко, Валерій Недопас та ще 18
5 коментарів
3 поширення
Подобається
Коментувати
Поширити

Немає коментарів:

Дописати коментар