четвер, 25 лютого 2021 р.

 Розділ 22

Фізіотерапевтична служба.
Фізіотерапія ( від грецького physis - природа, therapeia - лікування) - складова фізичної реабілітації, галузь медицини, що вивчає фізіологічну дію природних ( вода, повітря, сонячне тепло і світло) і штучних (електричний струм, магнітне поле та інші) фізичних факторів, а також розробляє методи їхнього лікувального та профілактичного застосування. До методів фізіотерапії відносяться: Бальнеологія (лікування мінеральними водами, грязелікування).
Кліматотерапія ( печерне лікування, вплив гірського клімату.
Гідро та термотерапія ( водолікування, термічне лікування).
Інгаляція (лікування через дихальні шляхи).
Механотерапія (вправи та процедури з використанням спеціальних механізмів).
Електро і фототерапія (лікування електричим струмом і світлом).
Фізіотерапія - це ефективний метод лікувння широкого спектра різних хвороб. Загалом, існують три основні групи фізіотерапії.
Скелетно-м"язова група - набір методик для лікування м"язів, кісток і суглобів (ортопедична ).Дана група включає болі в спині, розтягнення, артрити, бурсити, травми, проблеми з поставою, обмеження рухливості.
Кардіо-пульмонологічна група - лікування відхилень в кардіо-респіраторній системі, включаючи астму, емфізему, хрон. бронхіти.Реабілітація після операцій на легенях.
Неврологічна група - лікування порушень нервової системи, набутих травм голови, постінсультних станів, травм спинного мозку та інше.
ЛФК - методи дії фізичних вправ та масаж.
Застосовується фізіотерапія на науковій основі з середини 19-го століття.
На Шполянщині фізіотерапія знайшла свій бурхливий розвиток в кінці 50-х років минулого століття, коли службу очолила ентузіаст цієї справи, лікар, яка працювала й жила роботою - це Селівоненко Марія Федорівна. Завдяки тодішньому головному лікарю - Нековалю Віктору Тимофійовичу була збудованна та запрацювала "Водолікарня".Будувалась вона також методом народним, за кошти та участі підприємств та колективів, і медики були майстрами- будівельниками. Робилось все на ентузіазмі людей. Марія Федорівна була висококваліфікованим спеціалістом та мала талант керівника й зуміла створити атмосферу теплих людських відносин та дисципліни й порядку. Колектив був не простий, адже в ньому працювали : Діденко А. А., Нековаль Н.Я.,Бєлінська Г. Й.Кожна з них була розумною, знаючою роботу, цілеспрямованою та впевненою в собі.Ніна Яківна вирізнялась й громадською активністю, гарно співала, була спортивною й виборювала перемоги для лікарні з волейболу, шахів, легкої атлетики. То були славні часи коли більшість займалась фізичною культурою та спортом.Життєві обставини склались так, що подружжя Нековалів переїхало до Києва. В 1977 році залишила Шполу й Селівоненко М. Ф.
До 1981 року лікаря-фізіотерапевта лікарня не мала. Допомога в 60-і роки надавлась у "Водолікарні", яка славилась на область гідро та термотерапією. механотерапією, а в прибудованому поруч приміщенні, був і фізкабінет з засобами електро і фототерапії, інгаляцій.Пізніше до зазначених медсестер приєднувались :Ткаченко Л.С Олійник Н. І., Доценко К. М..,Озірна І. Г., Коробай Л. М. Наконечна О. М.Ще до відкриття нової лікарні практикувалось надання фізіотерапевтичної допомоги на соматичних ліжках, куди ходили медсестри з фізкабінету. В 1976 році в новій лікарні на першому поверсі розташувався й фізкабінет. В його устаткуванні та обладнанні активну участь брала й Селивоненко М. Ф., а її чоловік, працюючи на цукровому заводі інженером, допомагав в обладнанні та установці апаратури.
В1983 році в новій поліклініці, що по вул. Соборній, на другому поверсі відкрили новий фізіотерапевтичний кабінет.
З 1980 року фізіотерапевтичну службу очолила Мовчан Ірина Василівна, яка працює й сьогодні.В останні 37 років медсестри цих кабінетів почергово змінювали роботу в стаціонарі та поліклініці й роботу служби забезпечували : Бондаренко Л. М., Муковоз А. Ф., Кулініч Галина Леонтіївна,Гришко В. М., Коломієць Г.С., Посадська В.,Кирилюк Л.,Гичка Н. І., Басаман С., Савчук Т., Пфунт С. А., Задніпряна Л., Пташник М. В., Запорожець Н. М., Сімашко І. М., Фуркало М. А.
На сьогодні роботу служби забезпечують в поліклініці :Семко Н. М., Задніпряна Л., а в стаціонарі : Мотрич А. В.
Належний санітарний стан кабінетів в різні часи забезпечували санітарки : Пономаренко О. Г., Головко З. М.,Мельник З. М., Замашна М. І., Румінович Л. В., Аблоукова В. Д., Крижанівська Л., Мошенська К.
До фізіотерапевтичної служби відноситься й лікувальна фізкультура та масаж.
Лікарями ЛФК працювали : Муромцева А. П., Кармазіна В.Г.
Медсестрами кабінетів працювали : Херсонець Л. Трушева Н. Д.
Масажистами в лікарні працювали : Бабіченко В. І., Хонько О. В., Грабова О., Сірман Л., Бондарь О.О.Степанюк Т. С., Комаров Г. Ф.
Щира подяка колишнім медсестрам фізкабінету, які надавали допомогу в зборі інформації про службу: Белінській Г. Й., Нековаль Н. Я., Коробай Л. М., Коломієць Г.С. Ткаченко Л. С. Прикро, що така потужна й необхідна служба, по забезпеченню кадрами та наданню допомоги ,повернулась в 60-ті роки минулого століття.Прошу вибачення, що не всіх пам"ятаю, підкажіть ( зокрема, медсестер ЛФК).
-

Немає коментарів:

Дописати коментар