пʼятниця, 19 лютого 2021 р.

 Розділ 20 Рентгенологія

Мало хто знає це ім"я. Іван Павлович Пулюй - народився 02.02. 1845 року в містечку Гримайлів на Тернопольщині - український фізик та електротехнік, винахідник, організатор науки, публіцист, перекладач Біблії українською мовою, громадський діяч. В 1896 році, саме він, провів фундаментальні дослідження природи властивостей відкритих х-променів, результати яких опублікував у двох статтях у "Доповідях Віденської академії наук". Досі залишається суперечливим питання про відкриття рентгенівських променів. Якщо Рентгена знає весь світ, то ім"я Івана Пулюя набуває поширення. Внесок Рентгена у дослідження х-променів є явно завищеним. Іван Пулюй зробив перше зображення повного людського скелета в х-променях, які він назвав "холодне світло". Рентген познайомився з Пулюєм під час роботи в лабораторії Кундта і провадив досліди з катодними трубками під впливом Пулюя.
Що ж вдалось нам з"ясувти з історії рентгенслужби в районі? Рентгенслужба заснована на початку 50-х років минулого століття, коли відкрили два діагностичні кабінети в стаціонарі райлікарні (по вул. Мар"янівській ) та в поліклініці, а потім й в Лебединській та Лозуватській дільничних лікарнях. Ще пізніше - в Матусові. Перші лікарі- рентгендіагности :Козленко А., Селівоненко М.Ф., Нудьга О. Т.,Уманець А. І. З 1966 по1972 роки лікарем-рентгенологом працював Волошенюк О.М. (виїхав до Городища). З 1972 по 1985 роки рентгенслужбу очолювала Войтович Раїса Михайлівна - людина - інтелігентка та висококваліфікований спеціаліст. Створила чудовий високопрофесійний колектив з атмосферою теплого людського ставлення. як до пацієнтів так і до колег.Була надзвичайно уважна та відповідальна в роботі та житті. Виховала школу лікарів та рентген-лаборантів. Під її керівництвом працювали в різні роки : Єлісєєв В. С., Шарандак В. Ю., Шорубалко А. К., Ткаченко О. О., Іванух В. М., Уманець К. В. З 1985 року службу очолювала лікар-рентгенолог Уманець К. В., яка зуміла продовжити добрі традиції та атмосферу в колективі й, на превеликий жаль, в 2015 році невиліковна хвороба передчасно забрала її від нас. Р. М. Войтович працювала ще до 2013 року й вийшла на пенсію.
Вагому роль в роботі рентгенслужби Шполянщини відігравали середні медичні працівники - рентгенлаборанти : Козік В. М., Клименко Н. І.,Кодинець Г. М., Чорна Л. М., Седик В. ,Коломієць А. І., Степанюк Т. С., Мартиненко Н. П ., Музика Л. В., Пархоменко З. А., Цибульська В. А., Вишемірський В. В., Яровий І. М., Зануда В. В., Ворона Б. , Рябіга В. М., ,Копиць П. , Одинець Г. М., Матієнко С. І. Комаров Г. Ф., Ватін В. О., Бабенко М. П., Ржевська Л. С.
На їх плечі лягла дуже відповідальна робота по рентгендіагностиці, а також ургентна допомога в позаробочий час. Крім стаціонарних рентгенапаратів були ще мобільні флюорографи для обстеження та активного виявлення туберкульозу, онкозахворювань й іншої патології легень, серцевої системи. На пересувних рентгенапаратах працювали рентгенлаборанти : Тинкован , Микитенко М., Гурченко В .Ю, Швець П.Я. Охоплювали обстеженням до 70% населення району. В стоматполіклініці працював дентальний рентгенапапрат й пацієнтів обслуговували : Головко С. та Ржевська Л. С.
За роки існування рентгенслужби помітно змінювались рентгенапарати : з АРД-2, які працювали ще в 40-х роках минулого століття, до нового діагностичного апарату з цифровим діагностичнм комплексом, який поліпшив рентгендіагностику й зменшив рентгенівське випромінювання на персонал та пацієнтів. В стаціонарі райлікарні працював пересувний рентгендіагностичний апарат для обстеження тяжких лежачих хворих в палатах та операційній.
Необхідно відзначити й роботу рентгентерапевтичного кабінету ( приміщення по вул Мар"янівській) де працювали на рентгентерапевтичному апараті Козік В. М., Єлісєєв В. С. та Рябіга В. М. Рентгенслужба тісно співпрацювала з фтізіатричною службою , зокрема з лікарями Цапенко Г. А., Шалімовою . О. С. та Набережною Т. К.
Не можна не відзначити й роботу молодших молодших медсестер : Тинкован І. Пустильник Л. В., Колісник О., Демиденко Т. М., Павлик Н. В., Ткаченко Т. М. Завдяки їм в кабінетах підтримувався належний санітарний стан. Колектив рентгенслужби завжди був згуртованим та дружнім й ніколи не було нарікань з боку хворих.
Красно дякую Войтович Р. М., Музиці Л. В.та Пархоменко З. А. за допомогу у відтворенні історії рентгенологічної служби!

Немає коментарів:

Дописати коментар