понеділок, 15 лютого 2021 р.

          ОЧНЕ

Розділ 18
Служба, яка не просто потребує уваги, а без якої нинішнє життя не можливе .Шаленні темпи життя ,супроводжувані новітніми технологіями, вимагають навантажень на зоровий апарат й очні хвороби зростають. Всі, відносно здорові, звертаємось до окуліста з віковими розладами зору.Медицина 21 століття без офтальмології не можлива. Щиро дякую Логвіновій Зінаїді Іванівні, яка підготувала обширний історичний матеріал й моє завдання його оприлюднити.
Зінаїда Іванівна - випускниця Новосибірського медіституту, пройшла інтернатуру по офтальмології на базі Свердловського медінституту, що на базі медсанчастини- знаменитої "Вагонки" (Н Тагільський вагонобудівний завод).Отримала великий практичний досвід по наданню допомоги при травмах ока, в звязку з специфікою підприємства.До роботи в Шполянській ЦРЛ приступила в далекому 1972 році.Лікар вищої категорії, яка з 1976 по 2020 роки завідувала офтальмологічним відділенням. Тисячі проведених операцій, а скільки безсонних ночей в переживаннях за хворих. Беззаперечний авторитет серед колег і любов та шана хворих - трудовий шлях Зінаїди Іванівни.Висока самовимогливість та дисципліна, й відповідальність в колективі, таким завжди було очне відділення. Вмілий організатор - постійно навчала медперсонал відділення в наданні кваліфікованої допомоги пацієнтам стаціонару, умілому виконанню складних маніпуляцій. Зінаїда Іванівна уміла вселити хворим надію на прозріння й досягала цієї мети, а бажання хворого " хоч- би бачити стежичку", справджувалось можливістю бачити навколишній світ в усій красі.
Зі слів старожилів відомо, що в 60-ті роки в ЦРЛ працювали офтальмологами Мачерет та Логвиненко (на жаль не знаємо їх ініціалів)
Друга половина 60-х та 70-ті роки минуло століття увійшли в історію, як бурхливий розвиток сільського господарства з колгоспами, радгоспами та підприємствами.Загальна чисельність населення більше 60 тис. У той час на офтальмологів району покладався великий об"єм роботи: прийом пацієнтів в поліклініці, робота в райвійськкоматі, виїзди на села для огляду працівників сільського господарства, дітей дошкільного та шкільного віку, огляд ветеранів війни. На той час працював дитячий офтальмолог Гаркавий Леонід Максимович, який згодом переїхав до Катеринополя. Районним офтальмологом працював Войченко Микола Федорович. За рік офтальмологи приймали до 20 тис пацієнтів. Існувала епоха диспансерізації, й Микола Федорович розробив схему нагляду, яка давала змогу відстежувати перебіг хвороби з дитячого віку до дорослого.Цю методику він залишив і нащадкам. Микола Федорович завершив трудову діяльність в 2013 році, пропрацювавши майже 50 років. Його помічниами в очному кабінеті були: Медвєдєва Н В, Шпиця М.О.,Білецька Л. Л.,Осипенко Анна Йосипівна та Скринник Н. В. Наталія Вікторівна Скринник -медсестра вищої категорії, яка володіє різними методиками обстеження пацієнтів, надання невідкладної допомоги при травмах та опіках очей. Щастя їй в житті.
Після закінчення Івано-Франківського медінституту та інтернатури по офтальмології на базі офтальмологічного відділення ЧОЛ в 1978 році приїхав працювати Собенніков Юрій Олександрович, який згодом переїхав до м. Корсунь-Шевченківський.
Після переїзду райлікарні в нове приміщення (БАМ) 29 серпня 1976 року відкрилось повноцінне міжрайонне офтальмологічне відділення на 40 ліжок. Фінансування охорони здоров"я завжди бажало бути кращим. Дякуючи відкриттю нової лікарні, було придбано багато діагностичного обладнання, мікрохірургічного інструментарію, а головне - операційний мікроскоп. Тобто, з цього часу ми вже проводили оперативні втручання на мікрохірургічному рівні. У той час при видаленні катаракти люди носили товсті афакічні окуляри, але були вже зрячими. У середині 90-х років в Україні почали виготовляти жорсткі інфраокулярні лінзи. Обласний окуліст Кравчук Павло Якович запровадив в офтальмологічному відділенні від ЧОЛ операції видалення катаракти з імплантацією інтраокулярної лінзи ( ІОЛ) з накладанням швів. З його легкої руки та згоди головного лікаря Волика М.С,. ми теж проводили ці операції на протязі 15 років. Це значно покращило якість життя пацієнтів і їм вже не потрібні окуляри.Наука не стоїть на місці, й за кордоном з"явилось обладнання - факофрагментари, які дозволили оперувати безшовно та імлантувати ІОЛ гнучкі.Це - світовий стандарт. Для запровадження операції факоемульсифікації катаракти з імплантацією м"якої ІОЛ (Інфраокулярної лінзи) потрібне високотехнологічне операційне (сучасний операційний мікроскоп) і саме головне - фракофрагментор (виробник -США) та діагностичне обладнання (рефрактометр та УЗД). Для того щоб йти в ногу з часом та максимально наблизити сучасні технології для нашого населення ,за підтримки гол. лікаря Уманця В.П. та згоди районного керівництва, ми почали співпрацювати з "ОКОмедікас". Вони поставили нам все необхідне обладнання та направили мікрохірурга Шаткуна А.А. На протязі останніх 7 років проведено більше 2000 операцій з приводу катаракти та глаукоми. У 2019 році було успішно проведено 3 унікальні операції:Ex- press при тяжкій формі глаукоми, яка не піддавалась терапевтичному лікуванню та звичним антиглаукомним операціям ( фото додається). Так ми максимально наблизили сучасний рівень допомоги нашим пацієнтам. Кадри вирішують все! У 1976 році, при підготовці кадрів відділення, душею була старша медсестра Шпаченко Ніна Вікторівна.Вона навчала, виховувала молоде покоління. Так склалось, що медсестри в нас працювали після закінчення училища. Працювали у відділенні : Кунець Т.М.,Грабовська В.П.,Пилипась В., Іванченко К.С., Гайдаш Л. П., Голобор О. О., Луцишина Т., Забожня В.,Полтавець Т. І., Роєнко Т.В.,Сімашко І. М.,Кримчак Н., Бондаренко С. І., Гадіон О.В., Пилипенко В. Б., Білоус Л. І.,Мироненко І. І., Невмивака І. Г. Лавренко С. Ф., Шевчик О.В.
Старшими медсестрами працювали : Шпаченко Н. В.,Рикунь О. П., Сторчак Н. І., Білоус В. А., Міцкевич Т. П., Іанкова О. А.
Санітарками у відділенні працювали : Павлик Н., Радченко М. В., Фуркало Н. С.,Угрюмова В., Кравченко К. Г., Старосвіт М., Різник Г. П., Семчак Л. І..Бондар В. С., Капуста Н. С., Брєжнєва В. В., Гончаренко Л. П., Мартиновська Г. І., Булацева А., Курій Г. О., Грущинська В. І., Вартанян Т. М., Кондратюк Н. П.
Багато наших працівників працюють в різних містах, закладах району і це прекрасні люди й хороші фахівці, якими можна пишатися.
На нашій базі проходили інтернатуру в 2008 -2009 роках Андріуца Н. А., яка зараз працює в Звенигородській ЦРЛ. У 2010- 2011роках - Літіченко Наталія Миколаївна, після закінчення клінічної ордінатури працює в м. Києві.
З 2012 року після закінчення Запорізького медінститу та інтернатури в КМАПО працює Голуб Віолетта Олегівна, прекрасна людина та перспективний фахівець. Залюблена в свою професію, самовіддана в роботі, терпелива, тактовна, а головне - висококваліфікований лікар, яка надає амбулаторну та стаціонарну допомогу (включаючи оперативну) своїм пацієнтам. У 2020 році ритмічну роботу зламав ковід- 19. Лікар Голуб В. О., медсестри Білоус Л.І.,Гудзь М. П., молодші медсестри Курій Г. А., Грущинська В. І.та Вартанян Т. М. пішли в бригади по боротьбі з ковід-вірусом. В даний час відділення працює лише для надання невідкладної допомоги. По закінченні епідемії планується продовжити роботу в звичному режимі.

Немає коментарів:

Дописати коментар