субота, 27 лютого 2021 р.

 Розділ 23 Оргметодкабінет та відділ статистики.

Безліч різних цифр слухняно займають своє місце у відповідних розділах, графах, клітинах, множаться, діляться, додаються та віднімаються. Здавалося б ,непомітна і, можливо, навіть трішки нудна робота.Та це лише на перший погляд. Для справжнього професіонала вона проста й цікава. Медична статистика - особлива галузь. Вона вивчає рівень здоров"я населення. Дуже цікава наука й дуже потрібна. Адже, за кожною, навіть непомітною цифрою - здоров"я людей. Без неї не можна обійтись, як сьогодні, так й сотні літ назад. Це показники народжуваності, смертності, рівень захворюваності, показники здоров"я дітей, інвалідності і т. д. Без цієї, так необхідної інформації, ми б не мали уяви про роботу тієї чи іншої галузі, її структурних підрозділів. Не дарма щорічно з 2002 року святкують "День працівників статистики".
Першим завідуючим оргметодкабінатом та відповідальним за статистику, який її добре знав, був Дашківський Анатолій Васильович. Його ж ми знали як висококваліфікованого хірурга. З 1966 року, працюючи заступником головного лікаря з обслуговування населення, Осадченко Володимир Антонович поєднував й роботу зав. оргметод кабінетом та відповідав за статистику. Поєднувала роботу 0,5 ставки лікаря- статистика й лікар-педіатр Леміжанська Валентина Федорівна. Незамінним, безвідмовним та надзвичайно відповідальним помічником- друкаркою протягом 45 років була Гончаренко Любов Яківна. Майстерно друкувала надзвичайно складні статистичні форми. Гора паперу надрукована нею, а під час звітів вона забувала свій дім.З 60-х років у статвідділі працювали : Совгиря (Музика) Галина Василівна, Коцюрба ( Музиченко) Раїса Арсентіївна, Богдан Галина Володимирівна, Ткаченко Валентина Михайлівна. В 60- 70- ті роки в санстанції працювала надзвичайно досвідчена, кваліфікована та багата інтелектуально (мала одну з найкращих приватних бібліотек в Шполі) Черепінська Поліна Мойсєєвна.
З 1грудня 1983 року медичну статистику району очолила лікар-стоматолог Здор Ольга Олександрівна. Надзвичайно відповідальна, принципова , вимоглива до себе й колег. Намагалась й відстоювала свою позицію та достовірність статистичних показників. Вникала й розумілась в показниках всіх профільних служб. Надзвичайно вболівала за підсумки роботи лікарні. Статистика для неї стала рідною, цікавою, необхідною справою. Мала всі якості необхідні, як лікарю так і статистику : вимогливість, оперативність, відповідальність, наполегливість, розуміння проблем охорони здоров"я населення району. Лікар вищої кваліфікаційної категорії. Робота, яку виконують працівники статслужби, не порівнюється з тою, яку проводить лікар на прийомі чи в стаціонарі. Результати роботи зовсім не залежать від докладених тобою зусиль, а лише узагальнюють чи відображають зроблене іншими. Робота статистиків - це зібрати, обробити, аналізувати цифрові дані, показники й надати у відповідні інстанції про роботу медпрацівників району. Контролювати достовірність статистичних цифр в лікувальних закладах району. З метою наближення спеціалізованої допомоги до жителів сільської місцевості, лікар-статистик та статистики регулярно виїзжали на СЛД, ФАПи для проведення статистичних ревізій, надання консультативної допомоги по веденню медичної документації.Колектив статкабінету приділяв належну увагу підвищенню кваліфікації лікарів та середніх медпрацівників питанням правельного ведення облікової медичної документації, проведенню експертної оцінки діяльності служб і закладів охорони здоров"я та проведенню аналізу статистичних показників. Приділялось багато уваги вивченню та поширенню передового досвіду та впровадженню в практику нових методів статистичної обробки мед. документації. З 1987 року проводиться централізована обробка мед. облікової документації на електроннообчислювальних машинах.
У 1992 році райлікарня придбала для статслужби персональні комп"ютери , що дозволило більше приділяти уваги якості ведення мед. документації. Щоквартально видаються бюлетені санітарних статпоказників та показники моделі кінцевих результатів по ЦРЛ та основних службах. Щорічні звіти здаються з хорошою оцінкою.За довгі роки роботи у статистичній службі сформувався колектив людей, які люблять свою справу, сумлінно виконують свої обов"язки. Чуйність, доброта, постійне вдосконалення знань, пошук нового - це риси, які притамані їм. Багато років працювали в статистичній службі та оргметодкабінеті статистики середньої ланки : Тригуб Людмила Яківна, Золотоверха Лариса Філатівна, Вихристенко Людмила Володимирівна, які пішли на відпочинок. У 2018 році пішла на заслужений відпочинок Оношко Галина Миколаївна, яка пропрацювала в службі 35 років. Професійно, сумлінно та добросовісно виконувла покладені на неї обов"язки, доброзичлива й коректна у ставленні до співпрацівників й спеціалістів, мала заслужений авторитет серед медпрацівників. Спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії. Здор Ольга Олександрівна, яка віддала 50 років життя медичній службі Шполянського району пішла на заслужений відпочинок 01.10. 2015 року.
На даний час в статистичній службі району працюють: Поліщук Наталія Борисівна -має вищу категорію й стаж 24 роки. Мошенська Ілона Петрівна - має першу категорію, стаж 10 років. Михальченко Ольга Петрівна - три роки стажу в статкабінеті та 13 років в архіві райлікарні, має другу категорію по ЕКГ.
В нелегкий час реформи медичної галузі колектив статистичної служби мужньо виконує свій професійний обов"язок, віддає своє здоров"я, сили, вміння наданню допомоги населенню району. Завжди статслужба мала підтримку і дієву допомогу з боку адміністрації райлікарні, заступника головного лікаря Осадченко В. А., завідуючої інформаційно- аналітичним відділом Поліщук Галини Володимирівни.
Красно дякую Здор О. О. за підготовлений матеріал з історії служби.

Немає коментарів:

Дописати коментар