вівторок, 9 лютого 2021 р.

               АНЕСТЕЗІОЛОГІЯ

Розділ 16
Ідея створення першої в Україні кафедри анестезіології належить кардіохірургу Миколі Михайловичу Амосову. 25-го жовтня 1957 року організовується проведення першого двомісячнрго циклу з анестезіології. 22. 12. 1957 року наказом по Київському інституту удосконалення лікарів на посаду ассистента кафедри анестезіології був призначений к .м. н. Тріщинський Анатолій Іванович. Саме з ім"ям А. І. Тріщинського пов"язане становлення, розвиток і прогрес кафедри анестезіології та анестезіологічної служби в Україні.
Першопроходцем в анестезіології у нас в лікарні необхідно вважати Шкарбана Павла Овсійовича, який по сьогодні завідує відділом науково - організаційної роботи та інформації Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. О .Шалімова. З 1967 по 1968 роки П. О. Шкарбан працював лікарем -терапевтом та анестезіологом Шполянської ЦРЛ. .Часом допомагав хірургам в анестезії Юраш В. У., забезпечуючи ефірно-кисневим наркозом, або закисом азоту. До 1976 року анестезіологічна служба трималась на анестезістах.
У 1974 році до Шполи приїхала Гапонова Оксана Савеліївна, яка працювала лікарем-терапевтом до кінця 1975 року й направлена на 6 місячні курси по анестезіології до обласної лікарнію. З травня 1976 року вона приступила до роботи за новим фахом. У серпні 1976 року до роботи в новій ЦРЛ зарахований на посаду анестезіолога випускник Вінницького медінституту з п"ятирічним досвідом роботи Ваколюк Михайло Дмитрович. З вересня 1976 року по лютий 1977 Михайло Дмитрович пройшов спеціалізацію по анестезіології на кафедрі Львівського інституту удосконалення лікарів. Маючи досвід організаційної роботи, високу кваліфікацію, бажання до вдосконалення та запровадження нового, саме він відкрив та очолив перше в області серед районів анестезіологічне відділення в 1978 році. У 1981 році відділення трансформували у анестезіології -реанімації на 6 ліжок. 2002-го року, згідно наказу МОЗ, відділення перейменоване у - анестезіології- інтенсивної терапії. З 1978 по 2010 роки, до виходу на пенсію, маючи вищу кваліфікаційну категорію, М. Д. Ваколюк завідував відділенням, яке визнавалось одним з кращих в області.
У відділення анестезіології- інтенсивної терапії госпіталізуються хворі з приймального відділення, або інших з гострим порушенням функцій життєво важливих органів і систем до стабілізації їх стану. Щорічно у відділенні проводиться інтенсивна терапія та лікування 400-600 хворим.
Лікарями анестезіологами надається анестезіологічна допомога всіх видів, в тому числі,з використанням регіонарних методів знеболення : перидуральна та спинно- мозкова анестезія. Вцілому,щорічно до двох тисяч різних видів знеболення. Відділення забезпечене сучасними апаратами для проведення наркозу, ШВЛ, кардіомоніторами, апаратами для Е І Т. За роки існування відділення сформувався високопрофесійний колектив лікарів-анестезіологів, медичних сестер-анестезистів, медичних сестер палат інтенсивної терапії. У різний час роботу відділення забезпечували лікарі-анестезіологи вищої та першої категорій : Гапонова О. С., Тунік М. П., Попелюшко М. О., Неміш Л. Ф., Неміш Т. П., Коросташевський А.Й., Линдюк С. К., Маєтний С. В., Шкарбан В. А., Ортинський Л. В., Лютова О. О., Курах Я. В., Маєтний О. С., Джавага О. В., частина яких працюють і сьогодні.
Медичні сестри анестезісти : Лавренов С., Ткаченко М., Вдовиченко С., Рябіга В. М., Мельцов Є. П., Ворона Б. ., Боярська Г. І.,Карбівнича Н. І .,Вітренко Н. С .,Уманець А. П., Подиряко М. Л., Яцентюк С. І., Сігідіненко Л. М., Запорожець Л. М., Хименко Д. П., Лещенко Н., В Селезень І. П., Тесленко М. М., Стадник Т. Г., Сіменко І. П., Мацьо Я. Ю., Кравченко Н. І.
Старші медичні сестри: Карбівнича Н. І., Пономаренко В. М., Сіренко В. М., Вітренко Н. С., Королькова А. С.
Медичні сестри палат інтенсивної терапії :Колісник Г. П., Осмолова С. А., Горбенко Н. С., Кондратюк Н. М., Клецька А. В., Каплій С. А .,Бондаренко Л. М., Збризька Н. П., Колісник А. С., Ільченко С .,Зіздок А. О., Королькова А. С., Задніпряна В. С., Караван І. В., Колосовська А. О., Олефір В. С., Пісчанська Ю. А., Вергелес А. С .,Бондар С. М., Забудська Я. В., Коровінська Н. В., Кутас В. Сю
З 2010 року завідує відділенням анестезіології - інтенсивної терапії лікар вищої категорії Маєтний Сергій Валентинович. На долю відділення випало важке випробування - епідемія коронавіруса. Лікарі та весь медперсонал працюють в складних умовах перевантаженості та ризиків для здоров"я і життя. Велика частина персоналу перехворіла на цю небезпечну хворобу й продовжують виконувати свій професійний обов"язок . Дякую М. Д. Ваколюку за наданий історичнй матеріал про службу. Щира подяка й всім причетним до збору матеріала та світлин..
Подобається
Коментувати
Поширити

Немає коментарів:

Дописати коментар