середа, 17 лютого 2021 р.

                         ІНФЕКЦІЯ

Розділ 19
Впродовж тисячоліть інфекційні хвороби були постійними супутниками людського суспільства. Поширення інфекцій залежало від умов життя людей. Епідемії та пандемії спустошували населені пункти в багатьох країнах. Ще у 20-у столітті і в нашій країні та в районі існували такі небезпечні хвороби, як черевний та висипний тиф, холера, дифтерія,
поліомієліт та інші. Масово хворіли на вірусний гепатит, дизентерію, сальмонельоз. До 1976 року інфекційне відділення ЦРЛ знаходилось в будівлі санепідстанції, що в районі автостанції. В 1976 році, з відкриттям новоі лікарні по вул. Миколи Амосова ,інфекційне відділення розташували в окремій двоповерховій бідівлі й розраховане було на 40 ліжко-місць. Часом відділення переповнювалось до 50-ти хворих.Вдалось дізнатись, що на початок 70-х років в інфекційному відділенні працювала Дудковська Тамара Іванівна, а в кабінеті інфекційних хвороб -Бондаренко Станіслава Гнатівна. Важливим функціональним підрозділом амбулаторно-поліклінічної мережі для надання медичної допомоги хворим з інфекційною патологією є кабінет інфекційних захворювань ( КІЗ ). В ньому працювали лікарі : Бондаренко С. Г., Пісчана Н. Є., Теребінова Л. С., Теліженко Є. І., а з 1995 року й по сьогодні - Поліщук Галина Володимирівна. Впродовж 50 років медичною сестрою цього кабінету працювала Клопотенко Зінаїда Фадеївна. Це кваліфікована, грамотна, принципова й відповідальна медсестра, яка вміла організувати роботу з виявлення, обстеження, лікування інфекційних хворих та профілактику інфекційних захворювань.Легко працювалось лікарям, маючи такого працівника.В 1997 році Клопотенко З. Ф. вийшла на заслужений відпочинок й на цю посаду прийшла Нагиба Г. І.,яка працює донині. Санітаркою КІЗу працювала тривалий час Кулинич Ф. М., а з 2002 року по даний час - Панченко З. А. У 2016 році відкрито кабінет "Довіра", як самостійний підрозділ, який займається обстеженням хворих на ВІЛ; виявленням, лікуванням ВІЛ-інфікованих та профілактикою ВІЛ- СНІДу. В кабінеті працюють лікар Поліщук Г. В., медсестра Коваленко А. П., санітарка Фуркало А. А. До 2019 року працювали медсестра Руденко А.А. та психолог Чайчук Н. В. Ця ділянка роботи вимагає особливого терпіння, такту та взаєморозуміння з хворими.Контингент хворих дуже різноманітний ( в одних це розплата за легковажність, в інших - несподівана біда), тож від вміння лікаря їх зрозуміти та зарадити багато залежить.І всі ці риси притаманні Галині Володимирівні. Повна довіра до неї пацієнтів, а звідси й дієвий контроль за проведенням лікування.Тут суворо дотримується таємниця наявності хвороби та анонімність при зверненні.Багато часу приділяє Галина Володимирівна й пропаганді здорового способу життя серед молоді.
Головна ж увага завжди прикута до стаціонару, де перебувають найтяжчі хворі. З 1976 року завідувала відділенням та була районним інфекціоністом Нікорич Лідія Іванівна, яка пропрацювала в лікарні до 1985 року.Після дворічної роботи дільничним терапевтом, до роботи ординатором інфекційного відділення в 1980 році приступив Мовчан Віктор Олександрович. На період декретної відпустки Нікорич Л. І. він завідував відділенням , а з 1985 по червень 2020 року - зав відділенням та районний інфекціоніст. Лікар вищої категорії, який 40 років трудового життя присвятив інфекційній службі.Постійно самоудосконалювався й регулярно, систематично проводив навчання з лікарями мережі на теми профілактики інфекційних захворювань, ознайомлював з наказами МОЗ та розпорядженнями Черкаського ОУОЗ й вимагав їх виконання.В червні 1995 року брав участь в ліквідації спалаху холери в м. Миколаєві й ділився досвідом роботи у вогнищі спалаху небезпечної хвороби. Інфекційне відділення було "пасинком" ,й самотужки намагався утримувати його в належному стані. У відділенні до 1992 року ординатором працюва Соколовський Василь Григорович, а з 1992 року й по сьогодні працює Поліщук Г. В.
Дітям з інфекційною патологією надавали допомогу лікарі-педіатри : Дуженко Тетяна Миколаївна, Дідук Алла Григорівна, Попелюшко Любов Григорівна, Сова Микола Іванович, Сова Ольга Іванівна, Шовкова Ірина Іванівна.
Старшими медсестрами у відділенні працювали: Католійчук Валентина Миронівна, Боярська Галина Іванівна, Берегова Ольга Вікторівна, Матвієнко Віра Петрівна, Невмивака Ірина Генадіївна, Гудзь Маргарита
Сестрами медичними працювали : Черненко Є., Жук Г., Кирилюк Л., Нечипоренко О., Калита В., Іванченко К., Кунець Н.,Неміровська Д., Коваленко Н., Забудська Л., Перхуненко С., Пирхова Т.,Чернецька О., Зміюк Л., Запісецька М., Давиденко В., Марцевич Я., Білоус Л., Шевчик О.,Титаренко А., Гудзь М., Любов Єлисеївна ( з Сигнаївки й прізвище забули -підкажіть).
Сестрами- господарками працювали : Губко Ніна Харитонівна, Швець Віра Володимирівна, Байденко Наталія Петрівна. Санітарками : Бульда Л., Дяченко К., Редько В., Сергієнко Н.,Ковтун Т., Тулуман Л., Турчак З., Бойко Н., Бабій Л., Гирич Г.
У 21-у столітті кількість інфекцйних хворих зменшувалась й зменшувалась кількість ліжок до 15-ти в 2018році. Проте в 2019 році світ сколихнула пандемія коронавірусної інфекції, яка розповсюдилась й на Україну. Інфекційне відділення управлінням охорони здоров"я ЧОДА визначене закладом 1-го рівня для надання медичної допомоги хворим з коронавірусною інфекцією. Спочатку було розгорнуто 25 ліжок, а на сьогодні - 50. Круглодобову медичну допомогу хворим надають, окрім персоналу інфекційного відділення, почергово 6 бригад у складі лікаря (чергують вузькопрофільні лікарі) та медсестри й санітарки з інших відділень. Відділення в повному обсязі забезпечене круглодобовою подачею кисню проточного та з допомогою кисневих концентраторів, медикаментами та всіма необхідними засобами індивідуального захисту. У відділенні, на чолі з Поліщук Г. В., працюють лікарі : Трохимець Ю. О., Мороз В. О., Осаула С. В., Осадчий В. А., Голуб Ю.В., Голуб В. О., Домчук А. П. Раніше працювали Набережна Т. К. та Домчук О. М. Кваліфіковану медичну допомогу в двох палатах інтенсивної терапії забезпечує персонал реанімаційного відділення (лікарі та медсестри) на чолі з Маєтним Сергієм Валентиновичем.
Щиро дякую Поліщук Галині Володимирівні за збір та підготовку матеріалу.

Немає коментарів:

Дописати коментар