четвер, 11 лютого 2021 р.

                         ТЕРАПІЯ

Розділ 17 ( продовження)
Як в тій пісні., час плив рікою, й на зміну п"ятидесятників- семидесятників прийшло молоде покоління кінця 70-х та початку 80-х років. Досить амбітні, кваліфіковані й, пройшовши школу Г. І. Марченко, вони будуть нести на собі ланцюг амбулаторної ланки до часу реформи галузі охорони здоров"я. Кістяк тих хто прийшов в кінці 70-х років зберігся : Пірогова Н. М., Плахотнюк О. М., Єлісєєва К. Г., Дунаєнко Н. Г., Жук Г .Д., Уманець К. В., Гогота Н. О., Гуцул Н. В., Собєйнікова М. С., Совгиря А.І., Корпяк З. Л., Сидоренко З. Л., Погрєбна Л. О., Линдюк Н. Г., Качан Н. Г. З різних причин лави дільничних терапевтів зріділи, але на середину 90 -х років амбулаторна ланка складала 8 дільниць та 9-у приписну з селами Мар"янівка та Терешки.
Після виходу на пенсію Марченко Г. І. завідуючими поліклінічним відділенням поліклініки були: Осадченко Н. І., Кержнер Ю. С., Сидоренко Л. І., Єлісєєва К. Г. та довгий час - Плахотнюк О. М. й в останнй час - Качан Н. Г.
Робота дільничного терапевта має свої особливості, але все ж таки,він завжди має змогу шпиталізувати "тяжкого", або не зрозумілого хворого на стаціонарне лікування - то ж Лепча Дар"я Миронівна - це той лікар, який виносив на своїх плечах всі проблеми лікування тяжко хворих пацієнтів, діагностичні помилки колег, організаційні питання терапевтичної служби району, будучі зав.терапевтичним відділенням та районним терапевтом з 1977 по 1997 роки. З 1970 по 1973 рік працювала в Лебединській дільничній лікарні, а потім ординатором в терапевтичному відділенні ЦРЛ. Самовіддана в роботі ,часто оглядала хворих до початку робочого дня, а інколи й вночі. Завжди була готова допомогти колегам в складних випадках. Любила порядок у відділенні та створювала належну атмосферу відносин між співробітниками. Вчила середній медперсонал чіткому виконанню призначеннь лікаря, умінню спілкуватись з хворим. У Дар"ї Миронівни ніколи не було пріоритетним посада чи чин пацієнта - завжди це була людина, що потребувала її допомоги. Постійно навчалась сама та навчала молодих колег. Під стриманою зовнішністю завжди відчувалось щире співчуття та людяність. Одною з перших жінок району, сіла за кермо автомобіля. Захоплювалась працею на родинній садибі в селі Лебедин, де виростила ботанічний сад з екзотичними рослинами. Під її керівництвом працювали ординаторами : Чемус В. В.,Мовчан І. В., Сидоренко Л. І., Семеняка В. Ф., Жура В. А., Варенко З. Л., Чорна Л. П., Соколовський В. Г., Гуцул М. М., а найдовше - Гогота Петро Іванович з 1980 по 2019 роки.
Разом з дружиною Надією Олександрівною, вони пройшли "школу молодого бійця" в Липянській дільничній лікарні. Працюючи ординатором відділення, Петро Іванович успадкував традиції, започатковані Лепчою Д. М. : вимогливість до виконання своїх функціональних обов"язків медперсоналом, впровадження нових методів діагностики та лікування .Він найдосвідченіший терапевт та діагност серед терапевтів району в останні роки, на якому трималось терапевтичне відділення .Лікував "генерала як солдата, а солдата як генерала", служив, а не прислуговував, повертав здоров"я пацієнтам, втрачаючи своє. Прямий та не лицемірний в спілкуванні з колегами, вказував на недоліки в їх роботі, одразу забуваючи про це. Постійно самовдосконалювався та знаходив шляхи виходу з критичних ситуацій, які утворились при реформуванні медичної галузі ( скорочення кількості ліжок, неспроможність пацієнтів матеріально забезпечити своє лікування).
В наступні роки завідуючою терапевтичним відділенням та районним терапевтом була Варенко Зоя Леонідівна (пізніше -завідуючою поліклініки). Завідуючою кардіологічним відділення працювала Осадченко Надія Іванівна, а її наступником - Соколовський Василь Григорович. .Кардіологічна служба району забезпечувалась амбулаторним прийомом лікарем-кардіологом Гуцулом Мирославом Миколайовичом з 1980 року, а також періодичною його роботою в кардіологічному відділенні. В даний час терапевтичне відділення розраховане на ліжок і завідує ним з 2020-го року районний терапевт Домчук Оксана Миколаївна.
Старшими медсестрами у відділенні працювали : Ткаченко Аза Петрівна, Ветушко Наталія, Сергєєва Є. В., Згурська Н. С.
На превеликий жаль вдалось отримати дуже мало медсестер які працювали у відділенні : Трущенко Н. П., Рудь М. Д., Бойко Л. І., Полубінська Н. П., Титаренко О. Н.,Загоруй М.,Горбенко К. П., Лук"яненко А. Т., Катриненко Н В., Маєтний С В., Михайленко Н. П., Михайленко І. М., Недопас Л., Колісник Т. П., Степаненко К. І., Нерознак Л., Бендюженко В. О., Колісник М. Ю., .,Воскобійник О. П., Криворучко А. В.
З 105 ліжок на сьогодні терапія з кардіологію мають 30 ліжок!

Немає коментарів:

Дописати коментар