четвер, 21 січня 2021 р.

 Розділ 10 ЛАБОРАТОРІЯ

Матеріал підготовлений Науменко Лідією Іванівною й викладаю в повному обсязі. Хотів би додати, що за час моєї роботи в лікарні, після переводу до новобудови ,в лабораторії працювала Слінькова Тетяна Кузьмівна ,а на початок 80-х років - Шарандак Людмила Михайлівна.. .Здається, вони завідували лабораторією.
Лаборатория - как сердце у больницы
В любое время ждут ее важный ответ.
сейчас, сейчас,прошу посторониться:
В приемной "сіtо!" - сложный пациент.
Мы - лаборанты - словно детективы.
Мы ищем там, где скрыто ото вех.
Лиш нам трихомонады - "как красиво!",
В моче найти кристалы - вот успех.
Не делимся на "детских" и на "взрослых",
обязаны знать нормы назубок
Нужны и до лечения и после -
Проконтролировать эффект еще разок.
Умело колем палец, ставим СОЭ
и лейкоциты посчитаем враз.
Привыкли на вопрос: "Что здесь такое?"
Ответ найти - и не сегодня, а сейчас.
Нас иногда не ценят, это верно.
"Вы параклиника!", "У вас же аппарат!"
Но если пациентам стало скверно,
Они в лабораторию спешат.
Работать, кстати, с техникой не просто -
"Железо" не приемлет простаков.
Контроли, карты, реактивы, калибровки -
Не только "ставишь, вот анализ и готов!".
Наш труд порой заметен пусть не сразу,
Но очень нужен каждому врачу
"Вы тромбоциты посмотрели глазом?....
и глазом лейкоформулу хочу".
С. Кузьменко
Прочитавши цей вірш, хочеться розповісти історію розвитку лабораторії Шполянської ЦРЛ. Якщо я покажу щось не вірно, прошу мене виправити.
Вперше наказ про створення клінічної лабораторії зустрічається в 1954 році. На той час лабораторія знаходилась в лікарні по вул. Мар"янівській й старшим лаборантом була Денисенко Л. П.. Лабораторія виконувала клінічні, ,гематологічні, серологічні дослідження. Починаючи з середини 70-х років старшим лаборантом працювала Лернер С. Л. і до 1968 року вона виконувала обов"язки завідувачки лабораторією.
В1968 році в лабораторію прийшла Юрченко З. І., яка стала завідувачкою. Це була дуже обізнана, вимоглива завідуюча. В той час в лабораторії працювали: Пастушок Л., Кравченко Н. П., Козій Л. О., Красносельська Л. М.. На оснащенні в лабораторії були : мікроскопи, очі та руки. В 1976 році було відкрито нову лікарню, а пізніше- в 1983 році й поліклініку, й створено бактеріологічне відділеня лабораторії . У відділенні працювали Артеменко Тетяна Олександрівна -лікар бактеріолог та фельдшери-лаборанти: Косенко Т., Карамшук В.. Пізніше - лікар Чепурко О. А.. В баквідділі працює молодший бактеріолог Каландирець В. А. і лаборант бактеріолог Ігнатенко Т. Г.
З 1978 -80 років на оснащенні лабораторії з"явились вимірювальні апарати типу фотоелектроколорометра, що дало змогу проводити біохімічні дослідження. В цей час починають працювати лабораторії в сільських лікарняних дільницях. Це дало змогу сільському лікарю відразу одержати результат аналізу хворого. Хочу згадати лаборантів: Демиденко З., Шпиця М., Соколовська М., Торба Г., Коливай М., Демиденко Н., Крижня Ю., Селівашко К., Вакалюк В.
В 1980 -1990 роках в лабораторію прийшла ціла група молодих спеціалістів, які зростали в професійному рівні, набували навиків, знань. На сьогоднішній день мають вищі кваліфікаційні категорії й складають кістяк лабораторної служби: Очеретяна Т. А. - старший лаборант, Кочмарська Л. П., Клопотенко Л. І., Антонова Т. Г ., Таран О. О., Циба О. І., Мельник Н. Ю., Тимошенко І. М., Сиваченко Н. В., Варич Л. Г., Каландирець Д. В. -отримав вищу освіту і працює біохіміком.
З 1982 року й по даний час завідувачем КДЛ працює лікар вищої категорії Науменко Лідія Іванівна .Лабораторія оснащена сучасним вимірювальним обладнанням: 4 автоматичні гематологічні аналізатори, 4- напівавтоматичні біохімічні аналізатори ,бінокулярні мікроскопи, апарат для визначення електролітів крові, автоматичний аналізатор для проведення досліджень згортаючої і протизгортаючої системи. Лабораторія виконує сучасні методи дослідження й відповідає сучасним вимогам. Хочеться подякувати молодшому медперсоналу, завдяки праці яких, в лабораторії підтримується хороший санітарний стан.

Немає коментарів:

Дописати коментар