неділя, 10 січня 2021 р.

 Розділ 4

Розповідь про історію спеціалізованих служб та відділень розпочну з отоларінгології і не тільки тому, що ми з Євгеном Віталійовичем Нордіо земляки ( він з Токмака, а я з під Мелітополя Запорізької обл) і він подав першим відомості про свою службу, а ще й тому, що моє ставлення до цієї служби особливе. Справа в тому, що отоларінголог був моїм першим лікарем з яким я мав справу в дворічному віці.
Моя бабуся готувала пиріжки з квасолі та гороху і я тихенько засунув собі до носа горошину. Через декілька днів дитя почало вередувати, плакати й ковирятись в носі, який припух. В селі допомогу надати не змогли й мене на підводі по багнюці повезли до Мелітополя, де мій рятівник успішно витяг горошину, яка набухла й вже поключилась. Навіть й таке явище, як сунути собі щось до носа, може бути генетичним .Старшенькій було років чотирі. Літо, спека і їдемо з нею на наш БАМ. Я куняю, а вона запитує: "Тато, а що буде коли в ніс білетик засунути?". Пропустив мимо вух та й прийшли додому. Пообідали й лягли відпочивати ,а вона щось крутиться й потім чмих раз, другий, а за третім білетик, мов корок з пляшки вилетів. Обом нам в різному віці й тонзілектомії робили.
В народі існує вислів: " Тричі переїхати рівня тому, що раз погоріти". Наша отоларінгологічна служба натерпілась від переїздів, як ніяка. Патріархом цієї служби залишилась Плахотнік Тамара Іванівна, яка процювала в лікарні з 50-х до 70-х років, а згодом ще й в залізничній лікарні завершувала службу справі. В 60-х роках працювала за даним фахом і Шевченко Неля Леонівна, дружина одного з секретарів райкому партії. На 1971 рік райлікарня мала ЛОР відділення на 25 ліжок ,яке знаходилось на теріторії лікарні по вул. .Мар"янівській в окремій будівлі радянських часів. Збереглась й до сьогодні , використовується для житла й обросла прибудовами до невпізнання. На той час у відділенні працювали Левченко Микола Опанасович та Нордіо Євген Віталійович . В1976 році відділення перевели до новозбудованої лікарні й розширили до 30 ліжок .Допомогу надавали ці ж лікарі та з 1978 по 1982 рік працював молодий лікар Мірошник Микола Миколайович. Він в 1982 році перейшов до залізничної лікарні. а потім переїхв у Смілу.
В 1982 році відділення в лікарні закрили й служба перейшла до залізничної лікарні, де відкрили відділення на 45 ліжок. Спочатку перевели туди й Нордіо Є. В., а згодом і Левченка М .П.. В 1994 році знову закрили відділення в залізничній лікарні та поновили в райлікарні, вже на 20 ліжок, а лікарі продовжують дрейфувати за своїми-несвоїми ліжками.
З 1987 року лави отоларінгологів поповнив молодий лікар Плесяк Сергій Петрович. Під час реорганізації лікарні в 1996 році ліжка спочатку скоротили до 15-ти, а потім до 10-ти. В 2011році ЛОР відділення перевели з головного корпусу в інфекційний на місце ліквідованого психіатричого відділеня. Не завершились митарства й цим і в 2017 році відділення закрили й залишили 5 ліжок при хірургічному відділенні, де надає допомогу хворим Плесяк С. П.. Євген Віталійович Нордіо пішов на пенсію весною 2020 року, а декількома роками раніше - Левченко М. О.. Обидва лікарі користувались авторитетом, як у хворих так і колег й лікарня втратила висококваліфікованих спеціалістів,які віддали по 40 років життя медичній справі.
Розповідаючи долю отоларінгологічної служби та її спеціалістів, буде великим гріхом не згадати великого земляка Олексія Сидоровича Коломійченка (30. 03.1898р. - Шпола -- 17. 08 .1974 .р Київ). Перший директор інституту отоларінгології Академії медичних наук України, член кориспондент АН УРСР, вчений з світовим ім"ям . Саме на його честь, до роковин народження, проводились виїздні конференції отоларінгологів на базі нашої лікарні. Останній приїзд директора інституту отоларінгології Дмитра Ілліча Заболотного до Шполи відбувся 31 березня 2008 року. Лікарі нашої лікарні підтримували звязок з керівництвом інституту й направляли на консультації та складні оперції жителів району.
Своєму існуванню лікарня повинна завдячувати братам Олексію та Михайлу Коломійченкам й прикро, що в лікарні зникло відділення. А щоб на це сказав Олексій Сидорович?

Немає коментарів:

Дописати коментар