понеділок, 25 січня 2021 р.

 Розділ 11 АКУШЕРСТВО

Професія акушер-гінеколога, мабуть, найскладніша в медичній галузі. Адже, окрім чисто професійної майстерності, вона носить в собі глибокі моральні аспекти. Як ніхто, акушер-гінеколог має справу й з здоровою жінкою, яка виконує високу місію появи на світ людини, й з іншого боку, може впливати на право з"явитись новому життю чи ні. Перше право, яке має дитина - це право на життя. Окрім відповідальності та високої професійності, акушери мають бути високоморальними та мудрими в складних життєвих ситуаціях. Радість народження кожної дитини разом з матір"ю відчуває і лікар. В акушер-гінекологів бувають пологи, від яких сивіють. Випадають на їх долю й страшні хвилини вибору між життям та смертю матері та дитини. Ходіння між життям і смертю - реалії життя лікарів, а в акушерстві воно найстрашніше. Життя в постійних екстремальних умовах - це будні акушер-гінекологів.
З відходом на пенсію Б. І. Бекаревича акушер-гінекологічна служба підсилилась колишніми фронтовиками _ Григорієм Павловичем Шептицьким, Степаном Семеновичем Пономаренком та Оленою Йосипівною Прохватило. Пологове та гінекологічне відділення знаходились на території старої лікарні по вул. Мар"янівській. Період 50-60-х років 20-го століття відзначався високою народжуваністю й випадали дні коли за добу народжувалось по 4-5 немовлят. Завідував відділеннями до 1977-го року Шептицький Г. П.. Вирізнявся професійністю, трудолюбством, загостреними рисами правдивості та справедливості. Безбожно курив, подейкували, що навіть при огляді жінок. Користувався надзвичайним авторитетом серед жіноцтва.
Прийом в поліклініці здійснювали по черзі Пономаренко С. С. з Прохватило О. Й., але консультації вів й Шептицький Г. П. Брали активну участь й в огляді жінок по селах. Нам випало за честь працювати поруч з цими добрими людьми та висококваліфікованими фахівцями.
З1977 по 1982 роки завідував акушер-гінекологічною службою району та завідував відділеннями Рожко Едуард Євгенович. Працювали вже й лікарі: Ткаченко Юрій Іванович, Бебешко Євдокія Григорівна та Муковоз Микола Омельянович.
З 1982 по 1984 рік завідувала відділеннями Бебешко Євдокія Григорівна до переїзду до Канева. Після неї біля року очолював службу Ткаченко Юрій Іванович З 1985 по 2001 роки районною акушер-гінекологічною службою керував Муковоз Ммкола Омельянович й в 1996 -у році пологове та гінекологічне відділення перевели до нової лікарні на БАМ, відповідно на 3-й та 1-й поверхи. Передували переведенню гарні ремонти. В 1983 році в новій поліклініці запрацювала жіноча консультація, де вели прийом 2 лікарі-гінекологи.
З 2001 по 2006 рік завідувала відділеннями та була районним гінекологом Панченко Галина Василівна. Біля 6 міс .керувала службою Тарнавська Лариса Олександрівна.
З 2006 по 2011 роки посаду зав відділенням займав Шарапа Юрій Володимирович. З 2011 року завідує відділеннями Боженко Олег Миколайович.
В минулі роки працювали й працюють лікарі- акушер-гінекологи: Гарбуз Борис Дмитрович ,Мовчан Микола Олександрович ,Фесенко Ю. Я., Іванух Г. Б., Мошенська Наталія Михайлівна, Максимчук Т. М. Маштепа А. М.
В пологовому та гінекологічих відділення працювали : Шпильова Р. Д. - Старша акушерка, Смоляр Н. С., Соломко Г. М., Денисенко Н. К., Колос Н. Ф., Ковіка К. В., Трофімова З. Н., Куцоконь Л. Ф. Пишна О. Ф.
Дитячими медсестрами працювали: Гадіон Р. М., Дудіна Г. Ф., Карасьова М. І., Троцька Т. А .,Микитенко Л., Науменко С. В., Нікітчук М. І.
В гінекологічному відділенні працювали: Байденко А. М .-операційна медсестра, Городова Л. О., Сорока С. А., Чепур В. А.
Помічниками лікарів на абулаторному прийомі довгі роки були: Кошова Ніна Григорівна, Мрига Катерина Олексіївна та Люба Іванівна Щербак.
Прізвища середньої ланки медпрацівників та частину світлин любязно підготувалва Ясюк Валентина Володимирівна, яка багато років пропрацювала в колективі. Приносим вибачення, що забули ініціали декого з працівників.
Робота акушер-гінекологів сповнена драматизму й несподіванок. Дякую за тяжку невтомну працю!,

Немає коментарів:

Дописати коментар