понеділок, 4 січня 2021 р.

 НАРИСИ ІСТОРІЇ МЕДИЦИНИ ШПОЛИ

Довго вагався, чи вистачить здоров"я, сил, терпіння та вміння на збір та висвітлення історії розвитку системи охорони здоров"я в Шполі. Потім задав собі запитання: "А хто як не я?"
Спонукала мене взятись за перо несправедливість, яка є на сьогодні по відношенню до такої важливої проблеми ,як медицина. Вивчаючи історичну спадщину Шполи та Шполянщини, мимоволі натрапляв на уривки з історії медицини. Вони фрагментарні та несистематизовані й написані істориками та освітянами.
Для мене є цінними й стали корисними роботи історика Віктора Васильовича Шевчука, групи авторів під керівництвом В. О. Вороневича та В. М. Кузьміна, і я використовую їх з великою вдячністю, описуючи історію медичної галузі.
Самотужки осилити пласт цієї історії неможливо, й займе величезний проміжок часу, тому підемо шляхом збору інформації погалузево. Кожен спеціаліст вузького профілю збирає історію розвитку своєї служби, а я систематизую та упорядковую її .
Мета цієї роботи - залишити історію галузі та пам"ять про тих, хто віддав своє здоров"я, сили, вміння наданню допомоги населенню міста .Особливість цієї інформації полягає в тому, що більшість її зібрана з вуст живих свідків, учасників подій.
Властивість людської пам"яті не тільки зберігати інформацію, але й втрачати та плутати її .Як правило, зберігається краще позитивне та афективно насичене. Тому можливі якісь помилки ,неточності, але є можливість їх виправити, так як матеріал друкується на широкий загал і в коментарях можна внести поправки.
Розраховую на здоровий глузд та конструктив при перегляді матеріалу , а не на напади на когось з колег.
Зробити це зараз, означає не втратити шанс на правдивість ,достовірність та історичну справедливість. Адже, чим далі віддаляємоь від історії події, тим більше втрачається можливість її мати правдивою та точною.
Успіхів нам на шляху подолання перешкод.
Так що ж таке медицина та хто такі медики? Хтось відповість, що це одна з галузей в сфері людського життя та одна з багатьох професій. Як на сьогодні, взагалі скажуть - сфера послуг .Не будемо заглиблюватись в давні часи та цитувати клятву Гіппократа ,а повернемось в минуле на якихось 50-60 років назад.Ще нас вчили ,що медицина- це мистецтво! Насправді, мистецтвом було встановити контакт з хворим, подати йому сигнали, на які він реагував би відкритістю та відвертістю ,щоб повірив лікарю. Мистецтвом було побачити по зовні ,очах, міміці, рухах, ході симптоми(ознаки) проявів хвороби. Мистецтвом було зуміти віднайти в розмові, вивудити від хворого початок та перші ознаки проявів хвороби. Своєю емпатією, співчуттям та співпереживанням заслужити у хворого його повну довіру. Нас вчили ,що кожен хворий - це це унікальна індивідуальність й необхідно розуміти ,що одна й та ж хвороба в кожної людини протікає специфічно. Збираючи історію хвороби, треба заглиблюватись не тільки в історію життя пацієнта, а всієїї його родини .Що лікар, після відвідувань яког, хворому не стало краще, не є лікарем. Що лікар - це зразок зовнішності, манер поведінки, культури. Що це - зразок дисципліни, відповідальності ,точності ,пунктуальності. Що лікарі - це еліта в суспільстві. "Еліта - це сукупність таланту, розуму, честі й совісті" Є. М. Дудар.
Ми з вами свідки глобальних змін в житті людини. В медицину прийшли новітні технології. Якщо раніше основними способами обстеження були пальпація ,аускультація (вислуховування), перкусія (простукування), то зараз набагато інформаційнишими стали: УЗД, КТ, МРТ.
Стандартами обстеження та протоколами докорінно змінили підходи до обстеження та лікування хворих.
За останні роки різко впала престижність професії медика ,повага до нього в суспільстві. Різко контрастує зарплата медиків в порівнянні з іншими галузями .Вона нижча середньої по державі. Медицина фінансувалась й фінансується по залишковому принципу ,а наука - ще гірше .Багаті люди мають можливість лікуватись за кордоном й байдуже ставляться до проблем в охороні здоров"я. Збоку влади не відчувається зацікавленості в здоровій нації.

Немає коментарів:

Дописати коментар